De mantelzorgmakelaar is er voor ú

De mantelzorgmakelaar is er voor ú
8 maart 2022

Mevrouw de Vries begrijpt er niets van. Haar man, die leidt aan dementie, heeft onlangs van het CIZ een indicatie gekregen voor Wlz-zorg. Nog niet voor opname in een verpleeghuis, maar voor zorg aan huis, want met de juiste hulp redden ze zichzelf nog wel. Maar nu blijkt opeens dat de zorgverleenster die twee keer per week bij meneer de Vries langskwam voor geheugenspelletjes en wandelingen niet meer kan komen. Want zij werd betaald door de zorgverzekering m,aar nu meneer de Vries een Wlz-indicatie heeft moeten alle zorgverleners vanuit de Wlz worden betaald. Op advies van de zorgverleenster schakelt mevrouw de Vries de hulp van een mantelzorgmakelaar in. Gelukkig weet die raad: ze helpt mevrouw de Vries met de aanvraag van een persoonsgebonden budget (Wlz-pgb), waaruit de zorgverleenster kan worden betaald. En die komt nu weer fijn met meneer de Vries wandelen en oefeningen doen.

Wat doet een mantelzorgmakelaar?

Dit is een van de vele voorbeelden waarmee een mantelzorgmakelaar u kan helpen bij het regelen van de juiste zorg voor u naaste. Een mantelzorgmakelaar is er speciaal voor u, als mantelzorger. Een mantelzorgmakelaar weet als geen ander de weg in de zorg. Zij ontlast u als mantelzorger door u te informeren over de zorgmogelijkheden. En ze helpt bij het organiseren van de juiste zorg voor uw naaste, waardoor u meer tijd en energie overhoudt voor wat het belangrijkste is: er zijn voor uw naaste.

Waar kan een mantelzorgmakelaar u zoal bij helpen?

Een greep uit de mogelijkheden:

  • De weg wijzen naar het loket waar u moet zijn voor zorg en ondersteuning
  • Aanvragen van een Wlz-indicatie
  • Aanvragen van een pgb
  • Uitzoeken van informatie over verpleeghuizen of diverse opties voor dagbesteding
  • Mogelijkheden voor vervangende mantelzorg onderzoeken (Saar aan Huis, Mantelaar, Seniorservice, Zorgmies, enz.)
  • De weg wijzen naar ondersteuning door vrijwilligers (Maatjesprojecten, Humanitas, Zonnebloem, enz.)
  • Informeren over (financiële) volmacht, levenstestament en wettelijke vertegenwoordiging
  • Hulp bieden bij het aanvragen van aanpassingen aan de woning (traplift, aangepaste badkamer)

Wie betaalt de kosten van de mantelzorgmakelaar?

De mantelzorgmakelaar werkt efficiënt en kan veel doen in een paar uur. Binnen gemiddeld vier tot vijftien uur zet een mantelzorgmakelaar de zaken voor u op de rails. De kosten van de mantelzorgmakelaar kunnen in veel gevallen worden vergoed. Zo bieden de meeste zorgverzekeringen in hun aanvullende pakket een vergoeding voor het inhuren van een mantelzorgmakelaar. En soms vergoedt de gemeente de diensten van de mantelzorgmakelaar. De mantelzorgmakelaar in uw regio kan u daar meer over vertellen.

Waar vind ik een mantelzorgmakelaar?

Op de website hulpvoormantelzorgers.nl vindt u meer informatie over het werk van de mantelzorgmakelaar. Ook kunt u hier opzoeken welke mantelzorgmakelaar in uw regio actief is. Die helpt u graag met het regelwerk rondom de zorg voor uw naaste.